top of page

Onze 5 lessen over Cultuurverandering.

Wij hebben inmiddels heel wat geleerd over cultuurverandering. Onze 5 mooiste lessen over cultuurverandering:


1. Cultuur veranderen begint bij jezelf.

Jazeker, klinkt als een open deur. De oude tegeltjeswijsheid is immers "verander de wereld, begin bij jezelf." Maar daarmee niet minder waar en zeker ook van toepassing bij cultuurverandering in organisaties. In onze praktijk zien wij hoe leidinggevenden in organisaties de cultuur staande houden. Vaak onbewust. Door de mantra's in hun hoofd (wij zijn niet goed in.....) en daarmee door wat ze zeggen en doen. Als buitenstaanders zien wij vaak makkelijker welke patronen de organisatie zelf in stand houdt. Het gesprek hierover biedt vaak al veel aanknopingspunten voor de eerste stap in het veranderproces.


2. Alles wat aandacht krijgt groeit.

Cultuurverandering is niet moeilijk, maar het kost wel energie. Het moet op de agenda staan. We komen in organisaties waar er zoveel gesprekken gevoerd worden over de inhoud, en soms zo weinig over hoe men met elkaar omgaat. Of over de definitie van succes, of over normen en waarden. Ook in de introductie van nieuwe medewerkers zie je het terug. Training na training over de inhoud, de processen, de procedures, en een enkele presentatie over identiteit. Een van de geheime recepten van cultuurverandering is het gewoon op de agenda zetten. Waar wil je naar toe? Wanneer zijn we succesvol? Hoe ziet dat er uit? En wat moeten we dan anders doen? Als je merkt dat de verandering niet loopt, kijk dan eens of je er wel minstens 20% van je tijd mee bezig bent....


3. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.

Anderen kunnen de patronen in jouw organisatie vaak beter waarnemen dan jijzelf. Omdat dat nou eenmaal een eigenschap is van cultuur, van patronen; als je erin ziet, zie je ze op een gegeven moment niet meer. Als wij onze waarnemingen teruggeven in een organisatie zie je vaak de ogen open gaan. Er ontstaat bewustwording van wat er speelt, en de eerste handvatten worden ontdekt over hoe belemmerende patronen doorbroken kunnen worden. De les voor onszelf is; vraag om feedback, vraag wat anderen zien. Zij zien wat jij niet ziet...


4. No "one size fits all".

Cultuurverandering is geen kwestie van "one size fits all.". Een organisatie kent vele subculturen met hun eigen thema’s. En daardoor gaat het altijd om maatwerk, ieder team heeft bij veranderingen een andere uitdaging. Daarom is het zo belangrijk dat teams de ruimte krijgen om de gezamenlijke toekomst te vertalen naar hun eigen uitdaging. Zo heb je ook meteen het eigenaarschap voor de verandering in het team te pakken. Het management wat kaders stelt en een visie heeft waar het naar toe wil en vervolgens de ruimte geeft aan teams om die visie concreet te maken, creëert het meeste verandering.


5. Vergeet niet wat je vast wilt houden.

Wij zijn geen organisatie tegengekomen waarin alles om moet, waarin alles slecht georganiseerd is. Nee, er zijn altijd waardevolle zaken die stabiliteit geven, die zorgen dat er een fundament is om op te bouwen. Deze zaken vast houden binnen een veranderproces is van groot belang. Voor een deel van de medewerkers is dit heel belangrijk omdat zij graag hun inspanningen uit het verleden gewaardeerd zien en de organisatie willen behoede voor de fouten die eerder zijn gemaakt. Het zorgt dat niet alles op losse schroeven blijft staan.


En misschien wel de belangrijkste les; cultuur veranderen is meestal niet groots en meeslepend, het is werk en je moet er tijd en energie in steken. Stapje voor stapje gaan en de successen zien en waarderen, dat werkt!




Comentarios


Uitgelichte berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page